KOI kapr

V dnešní době je KOI chován téměř v každé zemi, také je považován za nejpopulárnější živý skvost okrasného zahradního jezírkaa proto je často označován jako "živý drahokam". Japonský KOI kapr je jiná odrůda kapra obecného (Cyprinus Cardo). Kapří fosílie byly objeveny v jižní Číně asi před 20 miliony lety. Některé úřady věří, že KOI vznikl v Persii a začal se šířit po celém světě.

Historie chovu KOI kaprů

KOI, neboli Nishikigoi (z japonštiny - brokátový či květinový kapr) byl poprvé popsán v čínské knize sepsané v západní Chin dynastii (265-316 před nl.). V této době byl popsán jako bílá, červená, černá a modrá ryba.  Chov KOI kaprů v Japonsku je zaznamenán v 17.století, v rýži rostoucí oblasti Niigata. Tam se poté začaly chovat v horských oblastech v nových barevných variacích KOI. V Japonsku se odhaduje roční produkce KOI asi 100 milionů kusů. Poslední a nejzajímavější etapou vývoje Nishikigoi je zhruba posledních 100 let, v tomto období vzniklo asi nejvíce nových barevných variant. V předešlých několika letech se tento „živý skvost“ dostal i do České republiky a každoročně získává stále více a více nadšenců.

Biologie KOI kaprů

Životaschopnost KOI je velmi rozličný, ale značně rozdílný od normálního kapra obecného. Normální kapr se dožívá cca. mezi 20-50 lety a u KOI kapra to může být více jak 100 let. Samozřejmě jde o výjimky. V Japonsku uveden za nejstaršího KOI kapr Hanako. Byl to červený kapr Hogoi, dožil se 226 let, míry: 9kg, 77cm a uhynul roku 1977.

Růst kaprů KOI je také velmi různý. Záleží na několika faktorech: jedním z nejdůležitějších – kvalita vody a krmiva. Také je třeba podotknout, že jsou rozdíly v růstu KOI, když se jedná o pohlaví. Obecně je známo, že samice mají vyšší přírůstky než samci. Na rychlosti růstu KOI má také velký podíl teplota vody. V tropických oblastech rostou  KOI kapři mnohem rychleji než je tomu v severních zemích. Optimální teplota pro KOI kapry je 23-28oC.

  

Informace čerpány ze stránek: http://www.jezirka-zahrada.cz/